εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια
αναζήτηση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/3/2016
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016
Αρ. πρωτ. Σ.Κ.Φ.Ε. 92 / Σ.Δ.Ν.Φ.Ε. 18
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εμείς, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Καθηγητών και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, των 700 περίπου εκπαιδευτικών των Αρσακείων Σχολείων, πιστεύουμε ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και θα το υπερασπιστούμε πάση θυσία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησής του.
Γι αυτό το λόγο θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση, που στοχεύει στην καταπολέμηση σοβαρών παθογενειών της και στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Οι ρυθμίσεις τού υπό κατάθεση νομοσχεδίου για θεσμικά ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και για τις εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά σχολεία, στα κέντρα ξένων γλωσσών και στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κινούνται σε θετική κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλίζονται η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων σπουδών, δίκαιες και αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου δημιουργούν ένα νομικό πλαίσιο ελέγχου σε έναν μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτο χώρο αναφορικά με τα φλέγοντα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης (όπως εργασιακές σχέσεις, μαύρη εργασία, έκδοση πλαστών τίτλων, παραχάραξη ενδοσχολικών διαδικασιών, καταστρατήγηση ωρολόγιων προγραμμάτων κ.λπ).
Οφείλουμε να επισημάνουμε/υπενθυμίσουμε ότι με την ψήφιση:
- της παραγράφου Ζ του Νόμου Ν.4254_ΦΕΚ_ Α_ 85_7-4-2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου 4046/2012 και άλλες διατάξεις», με την οποία καταργήθηκαν τα άρθρα 30 και 33 του Νόμου 682/77 και η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του Νόμου 1351/1983, αλλά και
- των παραγράφων 15 και 16 του άρθρου 47 του Νόμου 3848/19-05-2010 (Νόμος Διαμαντοπούλου), με τις οποίες καταργήθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 33 του Νόμου 682/1977,
δόθηκε η δυνατότητα στους Ιδιοκτήτες – Σχολάρχες, αλλά και στις Διοικήσεις Ιδιωτικών Σχολείων, να μπορούν, όντας «απελευθερωμένοι» από την Συνταγματικά, μέχρι την ψήφισή τους, κατοχυρωμένη εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, να απολύουν αναιτιωδώς τους εκπαιδευτικούς, όποτε το επιθυμούν, χωρίς κριτήρια και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος προϋπηρεσίας, χωρίς έλεγχο της νομιμότητας και καταχρηστικότητας των απολύσεων αυτών από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας.
Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις επηρέασαν αρνητικά με ανεξέλεγκτες συνέπειες και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά Σχολεία (ανεξέλεγκτες απολύσεις χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος), αλλά και την κατοχυρωμένη ισονομία ανάμεσα σε μαθητές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων.
Το Σύνταγμα μας, στο άρθρο 16 παρ. 8, επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών σχολείων, παραπέμπει όμως τη ρύθμιση της λειτουργίας τους στο νόμο.
Όπως αναγνωρίζει η πάγια νομολογία των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τα ιδιωτικά σχολεία δεν αποτελούν απλώς επιχειρήσεις για τον πλουτισμό των σχολαρχών.
Θα πρέπει λοιπόν να ψηφιστεί η νέα νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση ώστε:
- Τα ιδιωτικά Σχολεία να διευθύνονται ως Σχολεία και όχι ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.
- Οι εργαζόμενοι σε αυτά ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να μην «ανακυκλώνονται», απολυόμενοι αναιτιολόγητα κατά τη βούληση του ιδιοκτήτη. Κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε την αναγκαία συνέχεια του εκπαιδευτικού έργου και θα υπονόμευε βάναυσα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
- Να υπάρχει σε αυτά εποπτεία της Πολιτείας και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, εποπτεία η οποία αποτελεί υποχρέωσή της κατά το Σύνταγμα (Άρθρο 16, παράγραφος 8).
- Να υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία, ώστε να αποτρέπεται η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε φροντιστήρια και να εφαρμόζεται το επίσημο αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα, ιδίως στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
- Να υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία, ώστε να καταπολεμάται η μαύρη και απλήρωτη εργασία.
- Να μην στερούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος πολύτιμα έσοδα από τη «μαύρη», αδήλωτη εργασία.
- Να διασφαλίζεται η ισονομία των τίτλων ανάμεσα σε μαθητές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων.
Μετά τιμής
Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε.
Η Πρόεδρος Αρχοντούλα Σαββιδάκη Ο Γ. Γραμματέας Αθανάσιος Κάμτσιος
Τα μέλη |
Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε.
Ο Πρόεδρος Νικόλαος Γρατσίας Η Γ. Γραμματέας Μαρία Παπανικολάου
Τα μέλη |
Αικατερίνη Γλέζου | Δήμητρα Γιαννοπούλου |
Ζηνοβία Κωτσοπούλου | Αικατερίνη Φουντούλη |
Μαρία Λαγουρού | Γεώργιος Πετράκης |
Θεανώ Σοφικίτου | |
Θεόδωρος Κόκκοτας |