εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια
αναζήτηση
ΝΣΚ Οι ιδ.εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να διορίζονται σχ. σύμβουλοι?
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Για φωτογραφικού τύπου τροπολογίες, ιδιωτικών εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) και καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη (σ.σ δυνατότητα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να γίνουν Σχολικοί Σύμβουλοι) καθώς και τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση για το θέμα αυτό.
Η ΠΕΣΣ προειδοποιεί τον υπουργό Παιδείας πως σε αντίθετη περίπτωση, «η αναζήτηση δικαστικής επίλυσης του προβλήματος θα είναι μονόδρομος».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Η ΠΕΣΣ με έκπληξη της διαπιστώνει ότι αντί για τη ρύθμιση προβλημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της Εκπαίδευσης, για τα οποία έχουν κατά και-ρούς ενημερωθεί οι αρμόδιοι, το ΥΠΑΙΘΠΑ προχωράει με το άρθρο 39 του υπό κα-τάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελ-ματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» σε απαράδεκτη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως Σχολικών Συμβούλων.
Δυστυχώς το ΥΠΑΙΘΠΑ δεν έλαβε υπόψη του ούτε καν την αρνητική γνωμο-δότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Αρ.119/2009) σε σχετική ερώτηση των Δ/νσεων Προσωπικού Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΠΑ (Φ.351.1/37/115334/Δ1/9/9/2008) σύμφωνα με την οποία:
« IV. … το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Τμήμα Δ΄) ομόφωνα γνωμοδοτεί ότι δεν παρέχεται εκ του Νόμου η δυνατότητα συμμετοχής ως υποψηφίων και κατ’ επέκταση διορισμού ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως Σχολικών Συμβούλων και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα εφαρμοστέου δικαίου…. »
Επειδή είναι φανερό ότι το ενδεχόμενο ψήφισης μιας τέτοιας διάταξης ανοίγει τη πόρτα για τη διεκδίκηση θέσεων στελεχών σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης, από Διευθυντές Σχολικών Μονάδων έως και Περιφερειακούς Διευθυντές από ιδιωτι-κούς εκπαιδευτικούς:
Το ΔΣ της ΠΕΣΣ εκφράζει ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή του στην είσοδο με φωτογραφικού τύπου τροπολογίες, ιδιωτικών εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαί-δευση και καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη καθώς και τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση για το θέμα αυτό.
Σε αντίθετη περίπτωση, η αναζήτηση δικαστικής επίλυσης του προβλήματος θα είναι μονόδρομος.
Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΜΠΑΡΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
Με ειλικρινή έκπληξη αλλά και θλίψη διαβάσαμε σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου σας, με την οποία χαρακτηρίζετε «φωτογραφική» διάταξη που περιέχεται στο Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να διορίζονται ως σχολικοί σύμβουλοι.
Γνωρίζετε πολύ καλά πως όλα τα χρόνια η ΟΙΕΛΕ και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στέκονταν με αλληλεγγύη στα αιτήματα και στον αγώνα των σχολικών συμβούλων. Η συνεργασία μας υπήρξε πάντοτε ειλικρινής. Η παρουσία δύο συναδέλφων μας, ιδιωτικών εκπαιδευτικών, στο σώμα των σχολικών συμβούλων και η άψογη, κατά γενική ομολογία, συνεργασία τους με όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας, θεωρούμε πως ενίσχυσε τον ενιαίο χαρακτήρα, όπως αυτός περιγράφεται και από το άρθρο 16 του Συντάγματος, του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και εμπλούτισε την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που ορίστηκαν ως σχολικοί σύμβουλοι είχαν τεράστια εμπειρία σε ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις εργασιακό περιβάλλον και διέθεταν πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και εργασιών. Από τη συνεισφορά τους η ελληνική εκπαίδευση κέρδισε, δεν έχασε.
Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικάσουμε τη σημερινή ανακοίνωσή σας ως άδικη, αντιδεοντολογική, αντισυναδελφική και αντιεπιστημονική. Θεωρούμε ότι υπαγορεύεται, όχι από κάποιο ουσιώδη επιστημονικό λόγο – αν υπήρχε θα τον είχατε αναφέρει – αλλά από στενό συντεχνιακό συμφέρον. Άραγε δεν γνωρίζατε ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ που επικαλείστε για να την τεκμηριώσετε έχει ακυρωθεί στην πράξη, καθώς οι δύο ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν διορίστηκαν στη …δημόσια εκπαίδευση, αλλά επέστρεψαν στα σχολεία τους; Γιατί, λοιπόν, επικαλείστε νομικίστικα τερτίπια και δεν αποκαλύπτετε την πραγματική αιτία της αντίδρασής σας;
Ερωτούμε καλόπιστα. Αμφισβητείτε την ικανότητα των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης να προσφέρουν από τη θέση του σχολικού συμβούλου; Αν ναι, περιμένουμε τον επιστημονικό σας αντίλογο. Αν όχι, τότε δικαιούμαστε να καταγγέλλουμε ότι η σημερινή σας ανακοίνωση εκδόθηκε για να περιφρουρήσετε τα συντεχνιακά σας προνόμια και για να αποφύγετε τον όποιο επιστημονικό/εκπαιδευτικό ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
Ως επιστήμονες και ως λειτουργοί της εκπαίδευσης, και μάλιστα από θέση ευθύνης, θα αναμέναμε να καλωσορίσετε τη δυνατότητα ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να ορίζονται ως σχολικοί σύμβουλοι. Αντίθετα, τους αντιμετωπίζετε με έναν ιδιότυπο εκπαιδευτικό ρατσισμό και με μια αναιτιολόγητη φοβικότητα. Γιατί, άραγε, φοβάστε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, συνάδελφοι;
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Δεν παρέχεται εκ του νόμου η δυνατότητα συμμετοχής ως υποψηφίων και, κατ επέκταση, διορισμού ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως σχολικών συμβούλων. Ανακλητέα η απόφαση τοποθέτησής τους.
Τη Γνωμοδότηση αυτή είχε εκδώσει το έτος 2009 το Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους, ύστερα από ερώτημα του υπουργείου Παιδείας . Kάνετε κλικ εδώ για να δείτε τη Γνωμοδότηση
Η ΝΕΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει: «Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με
βαθμό Γ΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας».
Ποια διάταξη τροποποιείται
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) το οποίο αντικαθίσταται με την παραπάνω διάταξη έχει ως εξής
Άρθρο 11
Προϋποθέσεις επιλογής
1. Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Α΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.
Η ΟΙΕΛΕ για τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Σ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ;
Με έκπληξη διαβάσαμε σημερινή ανάρτηση της ιστοσελίδας esos.gr (και εν συνεχεία ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων με ανάλογο περιεχόμενο) που, επικαλούμενη γνωμοδότηση του ΝΣΚ του 2009, ισχυρίζεται ότι είναι ανακλητέα (!) η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τοποθέτηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως σχολικών συμβούλων.
Ξεπερνάμε το γεγονός ότι νόμος που δεν έχει καν ψηφιστεί στη Βουλή δεν μπορεί να έχει ανακλητέες διατάξεις. Αναρωτιόμαστε, όμως, πώς είναι δυνατόν, χωρίς να ζητηθεί και η άποψη της «άλλης πλευράς» – εν προκειμένω των ιδιωτικών εκπαιδευτικών – να αναρτάται ως άποψη της ιστοσελίδας ο ισχυρισμός ενός σωματείου που επιδιώκει να περιφρουρήσει τα συντεχνιακά του προνόμια. Αναρωτιέται κανείς, γιατί δεν τηρήθηκε στην περίπτωση αυτή η δημοσιογραφική δεοντολογία και αντιθέτως υπάρχει σειρά αναρτήσεων όπου παρουσιάζεται μόνο η μία άποψη.
Θα έπρεπε οι καλοί συνάδελφοι του esos να ρωτήσουν πριν επικαλεστούν την εν λόγω γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία δεν είναι μόνο ανεπίκαιρη, αλλά ταυτόχρονα αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έτσι αυτοακυρώνεται. Το βασικό επιχείρημα της γνωμοδότησης είναι πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, όταν ολοκληρωθεί η θητεία τους ως σχολικοί σύμβουλοι, θα διοριστούν στη …δημόσια εκπαίδευση. Είναι γνωστό, όμως, πως οι δύο (2) ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που ορίστηκαν ως σχολικοί σύμβουλοι επέστρεψαν, όπως ορίζει η νομοθεσία στα σχολεία τους, καθώς διατηρούν την οργανική τους θέση και εν τη απουσία τους αναπληρώνονται, όπως ακριβώς συμβαίνει, πχ, με τους εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα εισαγωγής στο δημόσιο ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας το ανεπίκαιρο και άστοχο της γνωμοδότησης του ΝΣΚ του 2009, νομοθετεί υπέρ της δυνατότητας ορισμού ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως σχολικών συμβούλων, αναγνωρίζοντας ότι από την πλούσια εμπειρία τους στα ιδιωτικά σχολεία θα προσφέρουν κι αυτοί στη δημόσια εκπαίδευση και στα παιδιά του ελληνικού λαού. Οι συνάδελφοι που ορίστηκαν ως σχολικοί σύμβουλοι είχαν, πέρα από την τεράστια εμπειρία τους σε ένα προκλητικό και διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και εργασιών και απέδειξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά τους στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Προκαλούμε όσους επιχειρούν να διαφυλάξουν τις πολύτιμες καρέκλες τους, να αφήσουν τα νομικίστικα τερτίπια και να τοποθετηθούν ευθέως στο ουσιώδες: Αμφισβητούν την ικανότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του σχολικού συμβούλου; Αν ναι, τότε με ενδιαφέρον περιμένουμε τα επιστημονικά τους επιχειρήματα για να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για το θέμα. Αν όχι, ας έχουν το θάρρος να μας πουν τι φοβούνται από τους συναδέλφους τους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την κάλυψη των (δύο) θέσεων ή κάτι άλλο; Ελπίζουμε να έχουν το θάρρος να ανταποκριθούν στην πρόκληση-πρόσκλησή μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Κουρουτός