εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Τροπολογία που αφορά τους ιδιωτ. εκπαιδευτικούς


Τροπολογία για την κατάταξη παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών στην κατάταξή τους στα Πανεπιστήμια κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το σύστημα μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχει καταργηθεί. Οι υποψήφιοι που ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες μπορούσαν να διεκδικήσουν το σύνολο των θέσεων που απευθύνονταν σε όλους τους υποψήφιους, αλλά ταυτόχρονα είχαν και ένα ποσοστό 20% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στην κατηγορία τους. Όμως υπήρχαν τρία κριτήρια: τα μόρια στις εξετάσεις, η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό και το οικογενειακό εισόδημα.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, απαλείφονται προϋποθέσεις και όροι που είχαν μπει και αποτέλεσαν εμπόδια για την δίκαιη αντιμετώπιση των συγκεκριμένων κατηγοριών υποψηφίων. Έτσι αίρεται το ηλικιακό όριο που υπήρχε για τα αδέλφια των υποψηφίων και συγκεκριμένα για να μετεγγραφούν θα έπρεπε τα αδέλφια τους να ήταν κάτω των 23 ετών εφόσον επρόκειτο για πολύτεκνους και 26 εφόσον επρόκειτο για τρίτεκνους. Παράλληλα υπήρχε και όριο εισοδήματος 60.000 ευρώ συν 10.000 για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου.

Στην τροπολογία επίσης ορίζεται ότι «προσδιορίζεται κατ’ αρχάς ρητά ότι από τη στιγμή που θα κτηθεί κατά νόμο η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα και με την σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ν. 3454/2006». Ωστόσο ο συνολικός αριθμός εισακτέων των ειδικών αυτών κατηγοριών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των θέσεων των εισακτέων.

Για τα ιδιωτικά σχολεία

Επίσης κατατέθηκαν και τροπολογίες για την λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και συγκεκριμένα αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που μέχρι σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Η αρμοδιότητα περνάει στους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «ουσιαστικά ζητήματα και κυρίως η καταχρηστικότητα της καταγγελίας, ελέγχονται μόνο δικαστικώς και όχι διοικητικώς». Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγγέλλουν την απόλυση τους στα δικαστήρια και όχι στα υπηρεσιακά συμβούλιά τους όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πάντως, τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απολύουν περισσότερους από έναν εκπαιδευτικό το χρόνο.

Με τη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, δίδεται ακόμη στα ιδιωτικά σχολεία η δυνατότητα επιλογής των ξένων γλωσσών που θα διδάξουν, ενώ διατηρείται η προϋπόθεση διδασκαλίας τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

Επίσης με την τροπολογία που κατατέθηκε δίδεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να νοικιάζουν, όταν δεν έχουν μαθήματα, τις εγκαταστάσεις τους για «πολιτιστικούς, επιμορφωτικούς, ψυχαγωγικούς και αθλητικούς σκοπούς εφόσον συμπλέουν με τη φύση του χώρου ως σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζεται η παροχή υπηρεσιών γενικής εκπαίδευσης».

To esos δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα τις τροπολογίες και την αιτιολογική έκθεση που αφορά τις μετεγγραφές Πολυτέκνων, ιδιωτικά σχολεία και την επάρκεια διδασκαλίας ξένων γλωσσών, όπως κατατέθηκαν , προς ψήφιση στη Βουλή, από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΝΕΤ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οι τροπολογίες ορίζουν τα εξής:

Ειδικά όσον αφορά τα μαθήματα της πληροφορικής και των ξένων γλωσσών, στα υπό του παρόντος νόμου προβλεπόμενα σχολεία  επιτρέπεται η κατανομή των μαθητών κάθε τάξης, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους, σε περισσότερα τμήματα. Τα ανωτέρω σχολεία μπορούν να διδάσκουν παράλληλα περισσότερες ξένες γλώσσες και να επιλέγουν ποιες και πόσες, πλέον της μίας, ξένες γλώσσες θα διδάσκονται.
Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την έναρξη του σχολικού έτους 2011-2012.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το σύνολο των λοιπών υποδομών των ιδιωτικών σχολείων δύναται να αξιοποιούνται σε χρόνους εκτός διδακτικού ωραρίου ή και διδακτικών ημερών, για την παροχή υπηρεσιών μορφωτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού ή αθλητικού σκοπού, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές δεν αντίκεινται στη φύση της εκπαίδευσης και στο χαρακτήρα του σχολείου και διασφαλίζεται η προσήκουσα παροχή υπηρεσιών γενικής εκπαίδευσης. Η άσκηση των ως άνω υπηρεσιών δύναται να γίνεται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν  άδεια λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων.
Κατά τη λήξη κάθε σχολικού έτους είναι δυνατή η αναιτιώδης καταγγελία της σύμβασης ενός εκπαιδευτικού ανά ιδιωτική εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Τα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της ίδιας έδρας, του ίδιου ιδιοκτήτη και με την ίδια διεύθυνση θεωρείται ότι αποτελούν ενιαία εκπαιδευτική μονάδα. Στους απολυόμενους εκπαιδευτικούς της περίπτωσης αυτής καταβάλλεται η αυξημένη αποζημίωση που προβλέπεται στην παράγραφο 5. Η καταγγελία πραγματοποιείται με την κοινοποίηση σχετικού εγγράφου στον καθ’ ου, επί αποδείξει, και την καταβολή προς αυτόν της αποζημίωσης του προηγουμένου εδαφίου. Η λύση της εργασιακής σχέσης ολοκληρώνεται, χωρίς την μεσολάβηση υπηρεσιακού συμβουλίου, με μόνη την έκδοση σχετικής πράξης του οικείου Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος ελέγχει μόνο την συνδρομή των προϋποθέσεων του προηγουμένου εδαφίου καθώς και την τήρηση του αριθμητικού ορίου της μίας καταγγελίας ανά εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Είναι δυνατή η καταγγελία πέραν της μίας σύμβασης ανά ιδιωτική εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης κατά τις λοιπές διατάξεις της παρούσας παραγράφου».

Η δυνατότητα αναιτιώδους  καταγγελίας της σύμβασης ενός εκπαιδευτικού ανά εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης σύμφωνα με την περίπτωση iv της παραγράφου 3 του άρθρου 30 ν. 682/1977, που εφαρμόζεται αναλόγως, ισχύει και επί των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στις θέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση αυτή δεν διατυπώνει γνώμη το οικείο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και η καταγγελία ολοκληρώνεται σύμφωνα με τα εδάφια δ’ και ε’ της περίπτωσης iv. της παραγράφου 3 του άρθρου 30 ν. 682/1977.
ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
6. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 70 του α.ν. 2545/1940 (ΦΕΚ Α΄ 287), προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: «Με απόφασή του, ο Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δύναται να διατυπώνει κριτήρια χορήγησης επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών, ανανεούμενα ανά τριετία»

Ο αριθμός των θέσεων εισακτέων των κατόχων απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, πέραν του καθορισθέντος αριθμού στην περίπτωση i, στα Τμήματα και τις Σχολές της ίδιας περίπτωσης, ως ακολούθως:
αα) Υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/ 2006 (Α΄ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Ά 75).
ββ) Υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας.
γγ) Υποψηφίων: Α) με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Ά 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, Β) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, Γ) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, Δ) τέκνων των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120), Ε) πολύδυμων τέκνων εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος.
Ο συνολικός αριθμός των θέσεων εισακτέων της περίπτωσης ii δεν μπορεί να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των θέσεων εισακτέων της περίπτωσης i».

Print Friendly, PDF & Email